УБРЗАНИ РАЗВОЈ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
7.03.2013

Реализовани и одобрени пројекти, инвестиције, усвојена ресертификација ИСО 9001 стандарда квалитета у раду општинске Управе, Акциони план и стратегија развоја до 2016. године - само је део резултата Градске општине Палилула - Ниш, који су остварени у протеклих осам месеци од како је конституисана скупштина и изабрано ново руководство општине. Планови за ову годину су веома амбициозни, рекао је председник општине Бобан Џунић на конференцији за новинаре у Медија центру Ниш, у чијем раду су учествовали и Марија Брајдић, начелница Управе општине Палилула и Милош Стојковић, председник Скупштине Градске општине Палилула.  

Пре свега желим да Вас обавестим да је протекле недеље Градска општина Палилула, поводом завршетка програма EXCHANGE 3, добила признање СКГО и донатора Европске уније за успешно спроведене активности на „јачању општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“-истакао је председник општине Палилула, у сусрету са новинарима. Јасном визијом развоја и добрим руковођењем убрзано се удаљавамо из круга најнеразвијенијих општина у Србији.  УВЕК СМО ТУ ЗА НАШЕ ГРАЂАНЕ! То данас желимо да поделимо и са вама, рекао је Бобан Џунић. 

Не знам колико је широј јавности познато да Управа наше општине Палилула ради по високим европским стандардима квалитета, за шта смо добили сертификат међународно овлашћене аганције. Сада могу да истакнем да смо и након новог циклуса ресертификације ниво квалитета услуга одржали. „Усвојили смо буџет општине за 2013. који је развојни, са великим акцентом на социјалну категорију становиштва, с обзиром на то да на територији наше општине живи преко 48 одсто људи који су пријављени на евиденцији Центра за социјални рад Града Ниша.  

У складу са актуелним трендом кретања капитала, општина Палилула је и у 2012 била проактивна у тражењу средстава и привлачењу страних инвестиција. Сви потенцијале Општине усмерени су на изради и реализацији нових пројеката, у циљу решавања проблема грађана, њиховог запошљавања, постизању потпуног задовољства корисника услуга – грађана Палилуле и приближавању стандардима ЕУ. Међутим, то је створило одређене проблеме јер смо дошли у апсурдну ситуацију да имамо одобрене пројекте-финансијска средства али не и одговарајућу подршку у погледу давања гаранција и предфинансирања пројеката.

Познато је да је општина Палилула по статистичким податацима о просеку зарада становника на 10 месту у Србији, по висини примања, али не од врха већ са друге стране лествице.

Тражимо решење да помогнемо свима колико можемо. Поред тога, интезивно радимо и на унапређењу инфраструктуре, посебно водоводне, канализационе и путне мреже. У приградским и сеоским насељима Палилуле ово јесу велики проблеми. Добили смо обећања од надлежних градских предузећа да ће у том правцу радити, па очекујемо да ће наши стратешки планови развоја бити остварени. Проблем је, међутим, што су очекивања грађана велика, а надлежности градских општина сужене и због тога смо покренули иницијативу према граду а градска Скупштина крајем прошле године и према Републици да се одређеним актом омогући преношење и других надлежности градским општинама. У складу са нашим могућностима и надлежностима, које су ограничене, бринемо о социјално најугроженијој категорији становништва, расељеним лицима, Ромској популацији, помажемо особама са посебним потребама.

По речима председника Џунића буџет општине није велики, али руководство тражи могућност да до средстава дође путем пројеката које финансира Европска унија.

НашАкциони план није само смерница, он представља најважније активности и конкретне инвестиције које треба да припремимо и спроведемо у наредних пет година, како бисмо побољшали услове за живот и рад свих грађана Палилуле. Акциони план Градске општине Палилула-Ниш обухвата укупно 40 пројеката, од којих се 13 односе на побољшање квалитета живота становништва и он представља оперативни алат за спровођење Стратегије развоја општине за наредних пет година. Дефинисали смо и Визију развоја Градске општине Палилула, која је усклађене са Стартегијом града Ниша. За реализацију ове визије, усклађена су четири главна развојна приоритета и стратешка циља: инфраструктура; животна средина; економски развој и друштвени развој.

Од пројеката који ћемо реализовати у овој години издвајамо: помоћ интерно расељеним и избеглим особама, опремање фискултурних сала у основним и средњим школама, уређење Старог гробља, спомен парка Бубањ, заштиту животне средине.

Управо, партнерским пројектом Живети зелено - „Living Green, са Бугарском општином Ихтиман, отпочели смо овог месеца са активностим које ће се одвијати током једне године у циљу развоја екологије и заштите животне средине у Региону. Подршка ЕУ-ИПА ФОНДА за ову пројектну активност је 162.671. ЕУРА. У првом кварталу ове године завршићемо пројекатMODERNSPORT“, који се остварује у партнерству са општином Ботевград. Вредност ове инвестиције, која ће бити остварена на површини од 4.400м2 у истуреном одељењу основне школе "Краљ Петар Први" у насељу Паси Пољана, у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, у склопу ИПП-а фонда уз подршку Европске уније је око 218 480.74 (166.706) Еура. Пројекат „Modernsport“ јесте наша референца за даљу активност, овог пута у области унапређења спорта и рекреације младих.

У наставку конференције, на питање новинара председник општине Палилула, је коментарисао садржај текста који је објављен у листу „Блиц“, о раду Управе општине. Он је једнострано писање и „неинформисаност“ новинарке овог листа о раду општине оценио тендециозним. Ја веома ценим рад новинара, посебно у делу истраживачког новинарства-рекао је Џунић, али ови наручени текстови, усмерени ка неодговарајућим циљним групама, не доприносе решавању проблема наших грађана.
(ЕКОполис мре
жа Д.Видојковић)

Галерија слика: ЕКОполис  мрежа